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My wine tips for Easter

There are many good reasons to serve a fine wine at Easter. Anyone who wants to celebrate this important festival in appropriate style will be keen to provide a first-class dinner with the right wine to complement it. Easter also generally marks the arrival of the first warm spring days, something that lifts the spirits and enhances enjoyment in equal measure. There is another important consideration too. Easter and wine have a long association. This finest of all drinks acquired sacred significance when Jesus declared it was his own blood at the Last Supper. Bread and wine still symbolize the promise of resurrection in Christian culture. This is why it is traditional to drink wine on Easter Sunday.
It is a custom that no one would wish to abolish. The only issue is which region the wine should come from. The choice obviously depends heavily on the type of food you are serving at Easter, but you should certainly choose something special for once. After all, Easter is as good an excuse for a celebration as any. Each month I choose an original and exclusive limited edition wine as my Edition Peter Keller. All are sourced entirely from reliable top producers in Switzerland and abroad. This month I will be suggesting two wines: a white to accompany your Good Friday fish and a red for your roast lamb on Easter Sunday.
The white wine comes from Germany – from Rheingau to be exact. Top producer Eva Fricke was elevated to the winemaking nobility last year when two of her 2019 Rieslings were awarded 100 points. One of them was this dry wine from the Lorcher Krone. I would recommend the 2017 to accompany fried saltwater fish, since it has already matured a little and has the complexity, power, structure and texture to make it the ideal match for such dishes. The Krone is a steep vineyard in the town of Lorch. Its vines, some of which are very old, grow in slate soil, which gives the wine a salty, mineral note.
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75cl

Rheingau Riesling Lorcher Krone QbA Eva Fricke

Germany, 2017

Average rating: 4.0 of 5 1 rating

2017 war ein kontrastreiches Jahr für den deutschen Wein. Nach einem kalten Mai bot der Frühsommer im Rheingau perfekte Bedingungen für die Blüte. Die Reife begann bereits im August. Grosse Regenmengen erhöhten jedoch den Druck auf den „Falschen Mehltau. Dank der ökologischen Bewirtschaftung, der gut belüfteten Traubenzone und der negativen Selektion während der Ernte konnte Eva Fricke jedoch perfekt reife Trauben lesen. Die dergestalt erreichte, sensationelle Qualität zeigt sich im trocken ausgebauten Riesling Lorcher Krone 2017, der teilweise spontan vergoren und während sieben Monaten auf der Feinhefe im Stahltank ausgebaut wird. Der Weisswein brilliert mit einem intensiven Gelb, einer vielschichtigen Aromatik von reifen gelben Früchten und würzig-mineralischen Noten. Im reichhaltigen Gaumen zeigen sich Fülle, Kraft, eine beeindruckende Struktur und Textur, eine gut integrierte Säure und ein sehr langes Finale. Der ausgewogene Riesling kann als Speisenbegleiter zu Meeresfischen jetzt genossen werden, dürfte aber sicher zehn Jahre halten. „Krone ist eine Steillage in der Ortschaft Lorch, wo teilweise sehr alte Reben wachsen. Die ältesten wurden 1955 gepflanzt.

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20%

35.60

was 44.50
Price per 10 Centiliter
4.75/10cl
Only available online
My recommended red is a great Piedmont Nebbiolo. The grape is not only the basis of the famous Barolo and Barbaresco wines, it is also sold in somewhat simpler form as Langhe Nebbiolo. This does not diminish its good quality or expressiveness in any way, especially as the wine is produced by a talented and dedicated maker. Giulia Negri, regarded as a rising star in Piedmont, has used a special wood barrel to produce this powerful, elegant and harmonious Langhe Nebbiolo 2018 Edition Peter Keller, which will make a superb accompaniment to your Easter lamb.
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75cl

Langhe Nebbiolo Edition Peter Keller Weingut Giulia Negri

Italy, 2018

Average rating: 0.0 of 5 Be the first to review

Der Langhe Nebbiolo Edition Peter Keller 2018 ist der ideale Einstieg in die Welt und Handwerkskunst der 30-jährigen Giulia Negri. Sie erzeugt einen reintönigen, unverfälschten Rotwein nach traditioneller Art und Weise. Typisch für die Sorte ist das relativ helle Rubinrot. Der Wein öffnet sich mit einem köstlichen Duft von roten Beeren, Anklängen von Waldboden und einer Veilchen-Note. Er ist mittelkräftig, reichhaltig, elegant, geschmeidig und straff. Die seidigen Tannine und die reife Säure sind gut integriert. Verblüffend der Spannungsbogen des Nebbiolo, der das ausgewogene Gewächs bis zu seinem langen Finale trägt. Negri produziert Weine nach ihrem Instinkt und reduziert auf das Wesentlichste - mit beeindruckendem Erfolg. Der Langhe Nebbiolo wird im Stahltank spontan mit wilden Hefen vergoren und ruht nachher während 16 Monaten in diesem Behältnis sowie in Tonneaux mit einem Inhalt von 500 Litern. Die Hand gelesenen Trauben stammen aus dem nördlich auf 500 Meter gelegenen Rebberg Serradenari im Ort La Morra. Die Reben wachsen auf sandig-lehmigen Böden. Zu diesem Wein, der sicher ein Potenzial von sieben, acht Jahren besitzt, passen dunkles Fleisch, Pastagerichte, Pizze und Aufläufe.

Price
20%

15.95

was 19.95
Price per 10 Centiliter
2.13/10cl